İnvertör (MMA) çanta kaynak makinası seçiminde dikkat edilmesi gereken başlıca kriterler;




• Ağırlık ve ebatlar: Kullanım amacınıza göre daha hafif ve dar alanlara rahat girebilen bir makine tercih edebilirsiniz, üreticiler ağırlık bilgilerini genellikle ‘Kablolar hariç’ olarak tanımlayabiliyor. Günümüzde artık 4-5 kg’lık modeller olabildiği gibi 13-14 kg ağırlığında modellerin de olduğunu belirtelim.

• Boşta çalışma gerilimi: Düşük boşta çalışma gerilim değerine sahip makinalarda kaynak işlemine başlamak görece daha zordur. Yüksek boşta çalışma gerilim değeri ise daha kararlı bir ark sağlar. Pek çok İnverter tipteki MMA (örtülü elektrod) çanta kaynak makinelerinde bu değer 50V üzerindedir ve ortalama bir kararlı ark özelliği sağlamaktadır. Ancak 65-70 V üzerindeki değerlerde çok daha mükemmel bir ark karakteristiği elde edilmektedir. Bununla birlikte elektrik çarpılması risklerine karşı da dikkat edilmesi gerekmektedir.
Daha detaylı bilgi için; Boşta Çalışma Gerilimi Nedir?

• Koruma sınıfı (IP 21, 23 vb): Kaynak makinelerinin koruma sınıflarında gördüğümüz IP, Ingress Protection kelimesinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Elektrik ile çalışan aletlerin katı ve sıvı cisimlere karşı koruma derecesini anlatır.

IP kelimesinin yanında yer alan iki basamaklı sayının ilk rakamı katı cisimlere karşı koruma derecesini belirtir. İkinci sıradaki rakam ise sıvı cisimlere karşı olan koruma derecesini gösterir.  

Detaylı tablo bilgisi için; Kaynak Makinelerinde IP Koruma Sınıfı Ne Anlama Gelir?
• Amper değerleri / Devrede kalma oranı: Makine satın almadan önce mutlaka iş tipinize göre (çalışacağınız parça kalınlıkları ve tipi, kullanmak istediğiniz elektrod çapı) maksimum amper değerini belirlemelisiniz. Makinelerin arkasında yer alan bilgi etiketlerinde hangi amper değerinde ne kadar süre ile kaynak yapabileceğinizi belirten bilgileri okumanızı tavsiye ediyoruz. Örneğin; %60 devrede kalma oranında 100 A yazıyorsa bu amper değerinde ortalama 6 dk kesintisiz kaynak yapabileceğinizi, 4 dk da makinenin dinlenmesi gerektiğini belirtir.
Detaylı video için; YouTube Videomuz

• Uzun kablo boylarında çalışabilme: Makine üreticileri yaygın olarak 2.5 - 3 metrelik kabloları temin ederler, işinize göre daha uzun kablo boylarında çalışmanız gerekeceğini düşünüyorsanız makineyi de bu kablo boylarında test etmenizi tavsiye ederiz. 

• İlave özellikler: Bazı modellerde Hot Start (Sıcak başlangıç), Arc Force (Daha kararlı ark) vb ilave teknolojiler olabilir, ihtiyacınıza göre tercih edebilirsiniz.

• Garanti ve servis: Yaptığınız makine yatırımını uzun yıllar boyunca kullanabilmek istiyorsanız yaygın ve ilgili servis ağına sahip markaları tercih etmeniz önemlidir.