Boşta Çalışma Gerilimi Nedir?

Kaynak makinelerinde kaynak işleminin gerçekleşmediği zamanlarda kaynak kabloları arasında ölçülen gerilim değerine ¨Boşta Çalışma Gerilimi¨ denir. Düşük boşta çalışma gerilim değerine sahip makinalarda kaynak işlemine başlamak görece daha zordur. Özellikle bazik karakterli elektrodlar ve bazı sert dolgu elektrodlarında ilk tutuşturma özellikleri bu değerin düşük olmasına bağlı olarak kaynakçıya kaynağa başlama ve yeniden tutuşturma anlarında zorluklar çıkartabilmektedir. Yüksek boşta çalışma gerilimi aynı zamanda daha kararlı bir ark özelliği de sağlamaktadır. Selülozik örtülü elektrodların ihtiyaç duydukları kararlı arkın kaynak işlemi süresince sağlanabilmesi için özellikle 80 V ve üzerindeki değerlere ihtiyaç duyulmaktadır.
Pek çok İnverter tipteki MMA (örtülü elektrod) çanta kaynak makinelerinde bu değer 50V üzerindedir ve ortalama bir kararlı ark özelliği sağlamaktadır. Ancak 65-70 V üzerindeki değerlerde çok daha mükemmel bir ark karakteristiği elde edilmektedir. 
Bununla birlikte elektrik çarpılması risklerine karşı da dikkat edilmesi gerekmektedir.
Elektrik ark kaynağında çarpılma tehlikesi, makine boşta çalışırken meydana gelir. Bunun nedeni, genellikle kaynak yaparken ark gerilimi 20-30 volt arasında olmasına karşılık, boşta çalışma gerilimin 65- 100 volt arasında olmasıdır. Kaynak makinalarının bakımlarının yapılamaması veya tamiratları esnasında enerji bağlantısının kesilmemesinden dolayı meydana gelmektedir. Kaynak ekipmanlarında (kablo, kaynak pensleri vb.) izolasyon bozuklukları, çalışılan iş ortamının ıslak, iletken vb. olmasından kaynaklanmaktadır. Düşük fiyatlı, üreticisi belli olmayan, izolasyon tedbirleri yeteri kadar alınmamış ve sertifikasız kaynak makinelerini satın almadan önce iki kere düşünülmesinde fayda vardır.