Gazaltı Kaynak Teli Kaç Metre Olabilir?

Gazaltı kaynak teli, kaynak sektöründe artık en yaygın kullanılan kaynak tüketim malzemesi haline geldi. Geçmişte elektrik ark kaynağı yöntemi ve örtülü elektrod çeşitleri popülerken, günümüzde neredeyse tüm işletmelerde, atölyelerde ve şantiyelerde artık gazaltı kaynak makineleri yer alıyor. Dolayısıyla masif yani içi dolu gazaltı kaynak telleri (Örneğin: SG-2) en yaygın olarak kullanılan tel tipi olarak tüketilmektedir.

Maliyet hesaplamaları:

Bu tip gazaltı masif (içi dolu) kaynak tellerinde en çok tercih edilen ambalaj tipi de 15 kg’lık makaralardır ve bu ağırlıklar net ağırlığı vermektedir.  Örneğimizdeki SG-2 kalite tellerin çapları ise yaygın olarak 0,80 mm’den başlayarak 1,60 mm’e kadar uzanır. Tel sürme hızından yararlanarak amper değerini ayarladığımız gazaltı kaynak makinelerinde, dakikada kaç metre tel sürüldüğünü yani tüketildiğini de anlamamıza yardımcı olmaktadır.

O halde ihtiyacımız olan 1 makara gazaltı kaynak telinin kaç metre olduğudur.

 

Gazaltı Kaynak Teli – Makara

Hesaplama Yöntemi ve Tablo:

Aşağıdaki tabloda; SG-2 kalite 15 kg’lık bir gazaltı kaynak teli makarası için, 0.80, 1.00, 1.20 ve 1.60 mm tel çapları esas alınarak hazırlamış olduğumuz metre bilgileri yer almaktadır. SG-2 standardındaki gazaltı kaynak telleri düşük karbonlu ve düşük alaşımlı çeliklerden imal edildikleri için hesaplamalarımızda özkütleyi 7,80 gr/cm3 aldık.

Bulduğumuz bu değerler, hesaplamada alınan özkütle değerine ve imalat sırasında toleranslar içerisindeki dalgalanabilen tel çapına bağlı olarak +/- sapmalar gösterecektir.

 

15 kg’lık makara ambalajda SG2 kalite gazaltı kaynak tellerinin yaklaşık uzunlukları
Tel Çapı (mm)Tel Uzunluğu (metre)
0,8 mm3828
1,0 mm2450
1,2 mm1701
1,6 mm957