Kaynak Mühendisliği Nedir?
Kaynak Mühendisliği, kaynaklı imalat sektöründe gerçekleştirilen tüm projelerde kendisine yer bulan önemli bir mühendislik dalıdır.
Avrupa Birliği ve Amerika kalite güvence sistemleri doğrultusunda kaynaklı imalat yapan tüm işletmelerin kaynak mühendisi çalıştırması zorunludur. Kaynak Mühendisliği diplomasının uluslarası geçerliliği bulunmaktadır. Vasıflandırılmış personel olarak kaynak mühendisi çalıştıran işletmeler tüm uluslararası proje, teklif, ihale ve çalışmalarda yer alabilir.
Projelerin kaynaklı imalata uygunluğu bakımından tasarım aşamasından başlayıp son ürünün müşteriye teslimine kadar olan tüm süreçlerde yetkindirler.
 
Kaynak Mühendislerinin Görev ve Sorumlulukları
  • Kaynaklı imalat tasarımı
  • İşletmedeki tüm kaynaklı imalat yöntemlerinin yönetilmesi
  • Kaynak haritası (kaynaklı imalat bilgilerinin teknik çizime entegrasyonu)
  • Kaynakçı sınavları ve belgelendirmeleri
  • p-WPS (taslak kaynak yöntem talimatı), WPS (kaynak yöntem talimatı), WPQR (kaynak yöntem onayı) oluşturulması
  • Kalite güvence sistemleri
  • Dokümantasyon


Kimler Kaynak Mühendisi Olabilir?
Kaynak Mühendisliği eğitimine tüm Mühendislik Fakültesi mezunları ve Teknik Eğitim Fakültelerinin Metalurji, Makina ve Metal Bölümlerinden mezun olanlar başvurabilmektedir.
 
Kaynak Mühendisliği Eğitimini Hangi Kurumlar Veriyor?
IIW (Uluslararasi Kaynak Enstitüsü) tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumlarınca verilebilen ve bu nedenle de diplomasının uluslarası geçerliliği olan bir eğitimdir.
Ülkemizde IIW (Uluslararasi Kaynak Enstitüsü) tarafından doğrudan ya da dolaylı olarak yetkilendirilmiş eğitim kurumları aşağıdaki gibidir;
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kaynak Teknolojisi ve Tahribatsız Muayene Araştırma Uygulama Merkezi / Ankara; http://wt.wtndt.metu.edu.tr/uluslararasi-kaynak-muhendisligi-egitimi
Gedik Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı (GEV) / İstanbul ve İzmir’de yer alan Eğitim Merkezlerinde; http://www.gedikegitimvakfi.org.tr/uluslararasi-kaynak-muhendisligi
GSI SLV-TR / Ankara; http://www.gsi.com.tr/IWE-IWT-bilgisayar-destekli-harmanlanmis-egitim.php (Bilgisayar destekli harmanlanmış eğitim hizmeti vermektedir, uygulama eğitimi için ise ODTÜ-KTM işbirliği sağlanmaktadır. Bu eğitim modeli kısmen uzaktan eğitime dayalı bir yapıdadır.)
 
Kaynak Mühendisliği’nin Eğitim İçeriği ve Süresi Nedir?
Eğitim dönemleri genellikle yıl içerisinde 2 farklı dönemde başlatılmaktadır. Ağırlıklı olarak teorik eğitim verilmekle birlikte uygulamalı eğitimler de yer almaktadır. Tamamen IIW yönergelerine göre takip edilen ders içerikleri 4 bölümden oluşur ve 500 saatlik bir sürede aktarılmaktadır.
İlgili bölümler;
1-Kaynak Yöntemleri
2-Malzemeler ve Kaynak Esnasındaki Davranışları
3-Konstrüksiyon, Tasarım ve Hesaplamalar
4-Üretim ve Kalite Güvence Sistemleri
Ardından gerçekleşen yazılı sınav ve/veya sözlü sınavlar sonucunda başarılı olan öğrenciler diploma almaya hak kazanırlar.
 
Tam zamanlı eğitim ile Bilgisayar destekli harmanlanmış (uzaktan) eğitimin farkları nelerdir?
Hem ODTÜ hem de GEV’de verilen eğitimler tam zamanlı olup yaklaşık 3,5 aylık bir sürede sınıf ortamında tamamlanmaktadır. Müfredat yani eğitim içeriği bakımından herhangi bir fark bulunmamakla birlikte GSI-SLV TR’nin bilgisayar destekli eğitiminin önemli bir parçasını uzaktan eğitim oluşturmaktadır. Öğrenciler kendilerine verilen dijital modül üzerinden kendi bilgisayarlarıyla bölümlere çalışarak ilerlerken (yaklaşık 1’er aylık periyotlar boyunca), belirli aralıklarla yine Ankara’da kurumun tahsis ettiği eğitim merkezlerinde tamamlayıcı derslerle konuları tekrar ederek katılım sağlarlar.
Bu eğitim modelinin özellikle iş hayatına devam kişilerin hayatını kolaylaştırdığını belirtebiliriz. Pek çok kişinin çalışmakta olduğu iş yerinden 3-4 ay süreyle izin alarak tam zamanlı eğitime katılmasının zor olabileceği göz önüne alındığında önemli bir alternatif eğitim modeli olarak karşımıza çıkmaktadır. Diğer taraftan tam zamanlı eğitim programlarında tüm içeriğin daha detaylı ele alındığını belirtebiliriz. Adayların detaylı soru-cevaplarla problem çözme kabiliyetlerinin gelişimine daha fazla imkan sağlandığını, bu nedenle alınabilecek faydanın azami olabileceğinin altını çizmek gerekir.
Sonuç olarak her iki modelde de aynı eğitim içeriğini tamamlayarak sınavları başarılı bir şekilde geçebilen tüm adaylar Kaynak Mühendisliği diplomasını almaya hak kazanırlar.
 
Kaynak Mühendislerinin İş İmkanları Nelerdir?
Konu kaynaklı imalat olduğunda pek çok iş alanı ve sektör karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan en önemlileri;
- Gemi İnşaa
- Çelik Konstrüksiyon
- Enerji Sektörü (Petrol ve Doğalgaz Boru İletim Hatları ile Santraller)
- Ulaşım Sektörü (Otomotiv, Havacılık, Raylı Sistemler)
- Tank ve Basınçlı Kap İmalatı
- Makina İmalatı
- Savunma Sanayii vb.
Amerika ve Avrupa’daki pek çok ülkede sanayinin farklı alanlarında kaynak mühendisleri uzun yıllardır görev yapmaktadır. Buna karşın Türkiye’de özellikle son 10 yıl içerisinde tabiri caizse popüler olmuş bir meslek dalı haline gelmiştir. Aslında bunun sebebi, Türk sanayisinin her geçen gün daha fazla uluslararası projelere dahil olması ve ihracata odaklanması olarak görülebilir. Bunun yanında yüksek rekabetçi pazar koşulları ve artan müşteri taleplerinin karşılanmaya çalışılması da etkendir. Tabii ki dünyanın teknolojik gelişmelere de ne kadar baş döndürücü bir hızda uyum sağlamaya çabaladığı da göz ardı edilemez. Çünkü bu gelişmelerin tamamı, daha hafif malzemelere gereksinim duyulması, daha büyük kapasiteli projelerin ortaya çıkması, bu projelerin daha kısa sürelerde tamamlanması, daha verimli çalışılarak enerji ve tüketimden tasarruf sağlanması gibi bir dizi ihtiyacın karşılanmasına yöneliktir.
Günümüzde Kaynak Mühendislerinin pek çok iş kolunda rahatlıkla görev alabildiğini görebilmekteyiz. Her ne kadar kaynak mühendislerinin kazanç miktarları değişken olsa da işletmelerin bakış açısı, uluslararası işbirlikleri ve müşterilerinin kimliği gibi faktörler çalışanlara uygulanan ücret politikasında önemli rol oynamaktadır. Şüphesiz ki Kaynak mühendislerinin en önemli avantajı uluslararası geçerliliği olan bir diplomaya sahip olmalarıdır. Bu sayede yurt dışında da önemli iş imkanlarına kavuşabilmekte, özellikle Ortadoğu, Afrika, Kafkasya gibi inşaa projelerinin yoğun yürütüldüğü bölgelerde avantajlı gelir imkanları elde edebilmektedirler. Ancak bilinmelidir ki her meslek de olduğu gibi Kaynak Mühendisliği’nde de alınan eğitim sadece bir temel oluşturmaktadır ve başlıca mesleki eksiklikleri tamamlamaya yöneliktir. Dolayısıyla sahada pek çok farklı problemle başa çıkmak, doğru yöntem ve malzeme seçebilmek, mühendislik hesaplamaları yapmak ve proje için gerekli olan düşük maliyetli ancak verimli ve güvenli bir kaynak haritası çıkarmak yaşam boyu sürecek bir araştırma ve öğrenme disiplini ile mümkün olabilmektedir.