Kendinden korumalı özlü tellerde, öz kaynak esnasında yanarak banyoyu havanın zararlı tesirlerinden koruyacak gazı sağlayan bazı maddeler içermektedir. Dolayısı ile bir harici koruyucu gaz gerektirmezler.

 

Alaşımsız ve az alaşımlı çeliklerin kaynağında MAG kaynağı yerine gazdan tasarruf sağlamak amacıyla kendinden korumalı özlü tel elektrodların kullanımı yanlıştır. Çünkü özlü teller çıplak tellere göre pahalı olduğundan ekonomiklik sağlamamaktadır. Özlü tellerle kaynak, mekanizasyona uygunluğu, yüksek ergime gücüne ve yüksek verime sahip olması nedeniyle daha çok örtülü çubuk elektrodlarla yapılan kaynaktan daha ekonomik olmakta ve gittikçe onun yerini almaktadır. Özellikle rüzgâra karsı da daha az hassasiyet göstermesi ve ekonomikliği nedeniyle açık havada şantiye şartlarında gittikçe artan oranlarda kullanılmakta ve örtülü çubuk elektrodlarla rekabet etmektedir. Genellikle gemi, otomobil ve makine yapımında, çelik yapılarda, köprülerin, boru hatlarının ve küresel gaz depolarının yapımında kullanılmaktadır.

 

ESAB ve Lincoln Electric gibi global markaların pek çok malzeme çeşidine göre tasarlanmış kendinden korumalı özlü telleri bulunmaktadır. İşte bunlardan bazıları;

Lincoln Electric kendinden korumalı özlü telleri için bağlantıya TIKLAYINIZ

ESAB kendinden korumalı özlü telleri için bağlantıya TIKLAYINIZ