Sert Dolgu Kaynağı Nedir?

Sert dolgu kaynağı aşınmış veya yeni parçaların yüzeylerine çalışma ömrünün artırılması amacıyla, metal malzemeler üzerine aşınmaya dayanıklı ve sert alaşımların kaynak yöntemiyle kaplanması işlemidir.

Bu amaçla tamir bakım uygulamalarında kullanılan temel bazı terimleri anlamakta fayda vardır. Bunlar;

  • Yeniden doldurma
  • Tampon tabaka
  • Sert dolgu tabakası
Sert Dolgu

Sert dolgu vals kaplaması

 

Yeniden Doldurma:

Aşınma sonrasında ana malzemenin kendi ölçülerinde meydana gelen her türlü kopma, kırılma, oyulma vb deformasyonların giderilmesi amacıyla malzemenin ilk ölçülerine getirilmesi amacıyla yapılan kaynak işlemidir. Normal şartlarda, ana malzemenin kimyasal ve mekanik özelliklerine benzer kaynak dolgu metali kullanılarak gerçekleştirilir.

Yeniden doldurma kaynak işleminde kullanılacak kaynak tüketim malzemesinin seçiminde 3 temel kriter dikkate alınmalıdır;

  • Soğuk çatlak riski: Ön ısıtma ve pasolar arası sıcaklık değerleri doğru şekilde belirlenmelidir.
  • Ana malzeme ile kullanılacak kaynak tüketim malzemesinin termal genleşme özelliklerinin uyumlu olması, parçanın çalışma – servis sıcaklığındaki performansını etkileyecektir.
  • Daha sonra uygulanabilecek olan tampon tabaka ve sert dolgu tabakası ile olan uyumluluğu.

Yeniden doldurma işlemi, ana malzemede her hangi bir deformasyon ya da aşınma gerçekleşmediyse veya parça yeniyse doğal olarak uygulanmayacak bir adımdır.

Tampon Tabaka:

Aynı zamanda ‘Tampon Paso’ veya ‘Tampon Kaynağı’ olarak da adlandırılan tabakadır. Gerekli görüldüğü durumlarda ana malzeme ile sert dolgu tabakası arasına uygulanır.

Neden tampon tabaka uygulanır?

  • Sert dolgu ile ana malzeme arasında sağlam bir katman yaratılmasını sağlar.
  • Büzülme gerilimlerinden doğan ve kaplama tabakasında yer alan çatlakların ana metale yayılmasını önler.

Tampon tabakada kullanılacak kaynak tüketim malzemesine çok dikkat edilmelidir. Uygulanacak tampon tabakanın özelliklerinin, sert dolgu kaplaması ve ana malzemenin termal iletkenlik ve uzama değerleri arasında büyük farklılıklar olması durumunda meydana gelebilecek yüksek gerilimler sonucunda birleşme yerlerinde çatlak, kopma gibi uygunsuzluklar görülebilir.

Sert Dolgu Tabakası:

Ana malzemeden daha sert özellikte olan ve malzeme dış yüzeyine kaynakla bu sert metalin kaplandığı tabakadır. Amacı aşınmaya karşı olan direnci artırmaktır. Aşağıdaki özelliklere göre karakterize edilebilir;

  • Sağlamlık (Bazı durumlarda oluşabilecek çatlaklar kabul edilebilirdir.)
  • Darbenin varlığına veya şiddetine bağlı olarak tokluk dayanımı.
  • Korozyon ve yüksek sıcaklık gibi çevresel etkenlerden kaynaklı oluşan gerilim ve aşınmalara karşı direnç.

Bu tabaka bir veya birkaç sıradan oluşabilir. Bazı uygulamalarda gerek tasarım gerekse de kaplama metali sadece bir sıra kaynağa izin verirken, bazı uygulamalarda ise sınırsız biçimde üst üste bu sıralar uygulanabilir.

¨Önceliyici Sert Dolgu Kaynağı¨, üretim aşamasında yeni parçalara uygulanan bir uygulama yöntemidir. Maliyet kaygıları beraberinde olsa da ana malzemenin korunması adına önemli bir avantaj sağlar. ¨Tamir Amaçlı Sert Dolgu Kaynağı¨ ise zaten aşınmış bir parçanın tekrar aşınmaya karşı dirençli hale getirilmesidir.

 

Tamir – Bakım uygulamalarında kullanılan pek çok ürüne göz atabilirsiniz.

 

Kaynak: Kaynak Alaşımları - Ark kaynağı ile sert yüzey kaplamanın temelleri

https://www.welding-alloys.com/