Sualtı Kaynağı İçin Deniz Gözlüğü


Sualtı kaynağı sanayi dalgıçlığının bir parçasıdır ve üç ana başlık altında incelenmesi doğru olacaktır.

Yetkilendirme (sertifikasyon) süreci

Sualtı kaynağı

Sualtı çalışma güvenliği

Ben siz değerli meslektaşlarıma 2. kısım olan Sualtı Kaynağı konusundaki bilgilerimi değerli görüşlerinize sunacağım. Sonraki haftalarda da diğer konular hakkında paylaşımda bulunmayı hedefliyorum.


Su Altı Kaynak Elektrodu

SUALTI KAYNAĞI:

1. Dünya Savaşı’nda İngiliz Donanmasındaki gemilerin perçinlerindeki su kaçaklarının tamiri için kullanılmıştır. 1932 yılında Moskova kaynak laboratuvarlarında denemeler yapılmıştır. Aynı tarihte Almanya’da (Dortmund) Noerder Nüttevein sualtında kullanılacak kaynak elektrotu hakkında patent başvurusunda bulunmuştur. 1933 yılında da Wilhelhafen gemi tersanesinde Alman dalgıçlar sualtında kaynak işlemine başlamışlardır.

Deniz suyunun iyi bir iletken olması, elektrot pensesinin ve açık kablo bağlantılarının elektrik akımını iletmesi gerekli arkın oluşumunu engellemiştir. Kablo ve elektrot tutucusunun dalgıcın madeni başlık veya elbisesine teması halinde elektrik çapma tehlikesi yaşanmıştır. Dalışlarımda birçok kez benim de başıma gelen deniz suyu elektrolizinden dolayı normal elektrik ark kaynağı pensleri 1-2 saatlik çalışma sonuncunda kullanılmaz hale gelmektedir. Bütün bu sonuçlardan sonra elde edilen veriler ışığında sualtında kesme ve kaynak için özel tasarlanmış cihaz ve aletlerin kullanılması gerektiği anlaşılmıştır. Kaynak pensesinin izole edilmemesinden dolayı tuzlu suda amper kaybı çok fazla yaşanmıştır, sonraki denemelerde pense izole edilerek güç kaybı minimuma indirilmştir. Sualtı kaynağı genellikle su altı tamir işlerinde kullanılır. Örneğin bir geminin tutya değişimi işi su üzerinde bu işi yapabilmek için gemi havuzlama gerekir. Oysa su altı kaynakçılığı bu işi çok kısa sürede ve az maliyetle yapılabilmektedir.


Su Altı Kaynak Pensesi

Güç üretecinin (Kaynak makinesi) minimum 400 amper olmalı ve boşta çalışma gerilimi düşük olan inverter makineler tercih edilmelidir. Su derinleştikce amper kayıpları fazla olacağından inilen derinliğe göre amper ayarlanmalıdır. Unutulmamalıdır ki, kaynak kablosunda mümkün olduğunca az ek olmalı. Kaynak esnasında yaşanabilecek elektrik çarpılmalarına karşı makineye gelen elektriği kesecek bıçak tipi ikinci bir şartelin bağlı olması gerekmektedir. (3. kısım olan sualtı çalışma güvenliği kısmında daha detaylı bahsedeceğiz)

Kaynak esnasında kullanılacak kaynak camının suyun durumuna göre açık seçilmelidir (su kirliliği, plankton yoğunluğu vs..). Benim seçimim genelde 9 numara camdır. Kaynak camının maskemizin üst kısmına kullanım anında gözümüzün önüne gelecek şekilde olması büyük avantaj sağlayacaktır.

Eğer suda çok fazla elektrik kaçağı varsa kaynak eldiveni olarak orta gerilim eldiveni kullanılabilir. Ben dalışlarımda bizim ameliyat eldiveni dediğimiz eldivenden bir kaç kat giyer ve üzerine sıkıştırılmış neopren olan bir eldiven giyerim. Böylelikle daha konforlu bir çalışma gerçekleşir.

Sualtı kaynak elektroları piyasada hazır olarak satılmaktadır. Bunun yanında kaynakçıların kendi elektrodlarını hazırlaması da mümkün. Elektrod izole bantla uç kısmı açıkta kalacak şekilde üzerini sararak su geçirmez hale getirilir. Kaynağa başladığımız andan itibaren üzerindeki izole bant kaynakla birlikte erir, burada önemli olan elektrodun geri kalan diğer taraftarının kuru tutmaktır.

Ark meydana geldiği zaman, yanma işlemi ile buharlaşan su, arkın etrafında bir hava kabarcığı oluşturur, bu da elektrodun uç kısmını kuru tutarak kaynak yapılabilmesini sağlar. Elektrot ortalama 30 derece açı ile temas edecek şekilde tutulmalıdır. Akım ver komutu ile birlikte, ilk tutuşma için elektrot hafifçe oynatılır.

Sualtı kaynağı kaynak yapılan bölgenin çok hızlı soğuması yüzünden çok sağlıklı bir kaynak değildir. Kaynak çabuk söner bu da bazen krater çatlaklarına sebep olur. Örneğin HY 80 tipi çelikler üzerinde, ön ısıtmaya ihtiyaç duyulduğundan kullanılamaz.

Su altı kaynağında çevresel şartlar çok önemlidir. Örneğin bir dalga geldiği zaman kaynakçıyı çok fazla etkilenir. Su altında kullanılan tüm ekipmanların (kaynak sonrası oluşan cürufu kırmak için kullandığımız raspa çekici, elektrotları koyduğumuz hazne vb) üzerimize bir şekilde bağlı olması gerekmektedir. Kaynak esnasında oluşan çapaklar çok hızlı sönmez bu da çok pahalı olan dalış elbiselerimize zarar verebilir, yani siz meslektaşlarıma enteresan gelsede sualtı kaynakçıları da çapaktan yanar.

Çok değerli meslektaşlarım bilgim dahilinde naçizane fikirlerimi sizlerle paylaşmaya çalıştım. Kaynakçıları ortak bir platforma toplamayı amaç edinen Weld Wolf ailesine bana sizlere ulaşma fırsatı verdikleri için ve siz kaynakçı dostlarım sabır göstererek yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim.

Profesyonel Sualtı Adamı / 1 Yıldız CMAS Dalış Eğitmeni Özkan ÜNLÜ

https://weldwolf.com/uyeler/ozkanunlu/