Öncelikle DC akımda toz tüketim miktarı AC akıma göre daha fazladır (tozun tipine bağlı olarak 10-30% arasında değişiklik gösterir), buna bağlı olarak da kaynak metalinin kimyasal analizi ve mekanik özellikleri etkilenmektedir, kök paso bu yüzden özellikle kritiktir. Genellikle Akma Dayanımı, Çekme Dayanımı, % Kesit Daralması ve Çentik Darbe Dayanımları artar, %Uzama aynı kalır veya azalır – Tozun tipine bağlı olarak değişiklik gösterir.

 

  • DCEP kutuplamada, DCEN kutuplamaya göre daha derin nüfuziyet ve düzgün bir kaynak dikiş görüntüsü elde edilir. Ark esnasında elektronların yönü tele doğru olacağı için yüksek ergimeye bağlı yüksek nüfuziyet görülür.
  • DCEN kutupta akım enerjisi daha çok kaynak teline iletildiğinden dolayı DCEP’ye oranla %20-30 daha yüksek yığma elde edilir (deposition), ana malzemeye daha az ısı girdisi sağlanmış olur, ana malzemeden seyrelmeler de az olacaktır. Bununla birlikte penetrasyon derinliği azalacaktır, bu sebepten dolayı DCEN kutup genellikle yüzey kaplama uygulamalarında kullanılmaktadır.

 

AC akım özellikle kök ve kapak pasolar arasında ara pasolarda tercih edilmektedir. Yığma oranı DCEP’ye göre yüksektir, DCEN’e göre ise penetrasyon iyidir. Ayrıca AC akım ark üflemelerinin yaşandığı manyetik etkinin azaltılması için tercih edilir. Ark üflemesi en çok DC kutuplamalarda, yüksek amperlerde, parçaların köşe ve fikstür yakınlarında meydana gelmektedir.

 

  • AC akımda kare dalgalı ve değişken dalgalı tipler mevcuttur. Kare dalgalı akım, geleneksel Sinüs akım tipine göre daha stabil bir ark vermektedir çünkü akım çok hızlı bir şekilde pozitif kutbun pikinden negatif kutbun pikine geçer, tabii döngüseldir. 0 (sıfır) noktasına neredeyse uğramaz yani o bölgeyi çok hızlı geçer. Bu özelliklerinden dolayı DCEN’nin düşük penetrasyon özelliklerini veya DCEP’nin derin penetrasyon özelliklerini ayarlayabilme, kontrol edebilme imkanını en geniş ölçüde sağlar.

 

Kısaltmalar:

  • DC: Doğru Akım / Sabit Akım
  • AC: Alternatif Akım / Dalgalı Akım
  • DCEP: Doğru Akımda Elektrod/Tel Pozitif yani artı (+) kutupta
  • DCEN: Doğru Akımda Elektrod/Tel Negatif yani eksi (-) kutupta