Tungsten Karbür Kaplama Nedir? Tungsten Karbür Kaynak Kaplaması Nasıl Gerçekleştirilir?

Tungsten karbür kaplama uygulamalarının içerisinde en basit yöntemlerin başında gazaltı kaynak yöntemi ile gerçekleştirilen sert dolgu kaynak kaplama metodu gelmektedir. Gazaltı kaynağı yönteminde kaynak teli olarak özlü tel teknolojisinden yararlanılarak yüksek alaşım elementleri yüksek metal yığma oranları ile sert dolgu kaplaması yapılabilmektedir.


WELD WOLF SRT-Tungsten Karbür Sert Dolgu Özlü Teli; https://weldwolfmarket.com/elektrod-ve-tel/gazalti-kaynak-telleri/sert-dolgu-ozlu-kaynak-telleri/srt-tungsten-karbur

Çok yüksek abrazyon direnci ve korozyona karşı dayanım için özel olarak tasarlanmıştır. Üstelik bu kaynak telleri hem gaz koruması ile hem de gazsız olarak kullanılabilmektedir.


Kaynak metali Nikel matris içerisinde ~%60 oranında tungsten karbür içeriğinden oluşmaktadır. 3 sıralı kaynak dolgularında karbür sertlikleri 2800 HV'e kadar çıkmaktadır.

Tungsten karbür kaplama uygulamasında özlü kaynak teli kullanımının geleneksel esnek çubuklar ile oksi-asetilen kaynak yöntemine karşı en büyük avantajları;

  • Kaynak öncesinde parçaya ön ısıtma (ön tav) yapmaya gerek yoktur. Kaynak soğuk parça üzerinde başlatılabilir.
  • Gazaltı kaynak makinesi yeterlidir. Hızlı ve kolay bir şekilde kaynağa başlanabilir.
  • İstenen görselliğe bağlı olarak gaz koruması gerekmeyebilir, gazsız olarak da az miktarda sıçrantıyla kullanılabilir.
  • Çok pasolu uygulamar için de uygundur.
  • Ayrıca robotik uygulamalarda da tercih edilebilir.

Başlıca kullanım alanları; taşıyıcı helezonlar, kazıcı ekipman ve parçaları, stabilizörler, santrifüj ekipmanları, plastik sektöründeki mikserler, kanatlar vb.